U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

In Zambia bevindt zich een grote groep mensen met handicaps. Deze groep is door gebrek aan acceptatie en middelen vaak niet in staat volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Dit geldt met name voor de groep gehandicapten in het armste deel van de bevolking (die te vinden zijn in de compounds en in de dorpen op het platteland).

Tijdens een langdurige periode in Zambia hebben wij contact kunnen leggen met een aantal van deze mensen, in de dorpen Mwomboshi en Kalwewe. Deze dorpen liggen op zo'n 2 uur afstand van Lusaka en zijn ontstaan vanuit het mooie werk van Makeni Ecumenical Centre. Tijdens onze bezoeken aan deze dorpen werden we keer op keer geconfronteerd met het isolement waarin de gehandicapte gemeenschap zich daar bevinden. Er is sprake van slechte toegang tot medische hulp en deelnemen aan de arbeidsmarkt is erg moeilijk. 

Geïnspireerd door een prachtig en geslaagd project elders in Zambia (gesteund door stichting op Eigen Benen) hebben we een mooi idee voorgelegd aan de gehandicapte gemeenschap in de dorpen. Basisgedachte van dit idee is dat mensen met beperkingen de handen ineen kunnen slaan en gezamenlijk inkomen genererende activiteiten ondernemen, zodat ze elkaars krachten gebruiken en samen sterker staan. 

De groep uit Mwomboshi en Kalwewe heeft in een bijeenkomst besloten dit idee een kans te geven. De rol van Pearl foundation hierin is alleen het bieden van financiële ondersteuning. Het hele proces van registreren bij de overheid en het opzetten van activiteiten is iets wat de mensen zelf zullen gaan doen. Hierbij worden ze ondersteund door een sociaal coördinator van de dorpen. 

Inmiddels is de groep officieel geregistreerd als 'Chisomo Pearl Disabled Club', waarbij 'Chisomo' staat voor 'genade'. 

 

De leden van de groep krijgen middels de sponsorgelden uit Nederland de kans om hun situatie te verbeteren en kleinschalige projecten te starten. Onze financiële steun maakt het leven voor deze mensen net iets gemakkelijker en dit resulteert in grote dankbaarheid!

Chisomo Pearl Disabled Club