U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.


Chisomo Pearl Disabled Club plukt nog steeds de vruchten van haar kippenproject (maart 2018)

De groep gehandicapten waar wij sinds 2013 aan verbonden zijn, zijn nog steeds verenigd in hun Chisomo Pearl Disabled Club. We steunen ze ieder jaar met een bescheiden donatie die ze naar eigen inzicht kunnen besteden. Dit gaat via hun gezamenlijke bankrekening. Enkele jaren geleden hebben we ze geholpen een kleinschalig kippenproject op te starten. In de nieuwsberichten van 2014, 2015 en 2016 leest u meer over dit project. Kort gezegd hebben de leden eerst zelf geïnvesteerd in het bouwen van kippenschuurtjes, alvorens wij ze geholpen hebben met enkele materialen, gaas, één haan en negen kippen per persoon.

Vijf jaar later blijken verschillende leden nog steeds te profiteren van deze hulp! De leden hebben nu gemiddeld zo’n 35 kippen rondlopen op hun erf. Regelmatig worden volwassen kippen en  hanen verkocht en uiteraard ook de eieren. De leden geven verschillende voorbeelden van het effect van dit project, variërend van het kopen van voedsel tot het kunnen aanschaffen van kunstmest en het betalen van schoolgeld voor kinderen of kleinkinderen. Heel
bemoedigend om te horen! Je merkt ook echt dankbaarheid en trots bij de leden
als ze vertellen over deze successen!

Uitdagingen blijven er ook. Enkele voorbeelden: Verlies door slangen en vogels, diefstal of vergiftiging door jaloerse buren en een tekort aan voedsel als gevolg van de enorme droogte van de laatste jaren. Momenteel zijn we met de leden van Chisomo in gesprek over de optie ze te steunen bij het verkrijgen van een overheidssubsidie op kunstmest. Dit zou een enorme verbetering in de voedselvoorziening en ook in de kippenopbrengsten kunnen bewerkstelligen. We houden u uiteraard op de hoogte! 

 

Mr. Chilwashi en zijn naaimachine

In 2016 hebben de tieners van expeditie Zambia een naaimachine gedoneerd aan een man, mr. Chilwasahi, zonder benen. Hij woont op het platteland in het dorp Kalwelwe. Hij heeft daar veel profijt van gehad! Met de gekregen materialen heeft hij schooluniformen genaaid en deze met mooie winst verkocht. Hij blijkt dus zeer zeker in staat om geld te verdienen met zijn machine! Momenteel echter, staat de machine ongebruikt onder een zeiltje in zijn hut. Het verdiende geld is uitgegeven aan levensonderhoud, het laten ploegen van een stukje land en vervolgens aan medische kosten ten gevolge van een ziekenhuisopname. Nieuw materiaal heeft hij niet kunnen aanschaffen. 
Onze contactpersoon gaat met mr. Chilwashi en de andere leden van de Chisomo Pearl Disabled Club een plan maken om hem te helpen zijn werk weer op te pakken. Er wordt gesproken over een mogelijkheid hem te laten samenwerken met een ander lid van Chisomo, die ook goed overweg kan met een naaimachine.